Html

Oszd meg másokkal

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Ötletbútor

Ötletek... bútorok. Együtt, és külön - külön. Avagy design, lakberendezés, bútorkultúra elsősorban faipari szempontból. Hazai, külföldi és saját példák, ötletek alapján. Ma már nem lehet tagadni más anyagok térhódítását, jelenlétét, így előfordulnak kombinált és a fa alapanyagtól elrugaszkodott bejegyzések is. Az Ötletbútor blog bútorvásárlási szokásokra, lakberendezési trendekre, megoldásokra adhat alternatívát az érdeklődök számára. Faipari szakmai véleményezés, pozitív és negatív példákkal. Új ötletek új bútorokkal...

Utolsó kommentek

2010.07.19. 19:30 Ötletbútor

Vidéki hangulat Németországból I.

Címkék: egy kicsit érdekes

Elmúlt héten Németországban volt szerencsém járni. Frankfurt környékén egy kis faluban dolgoztunk két napot. Pár érdekességet összegyűjtöttem a kintlét alatt.
Ami az egyik legnagyobb meglepetés volt számomra, hogy nagyon sok házat eredeti jellegében meghagynak. Még a teljes tönkremenetel előtt felújítják és legtöbb esetben a német állam is támogatja ezeket a törekvéseket. Nem pénztárca kérdése hogy ki miben lakik. A német parasztház udvaráról ugyanúgy kigurul az új mercedes mint az újépítésű modern villák udvaráról. Bár meg kell említeni, hogy az utóbbira ezen a környéken nem igazán van igény. A német ember büszke a hagyományaira, az őseitől örökült paraszti kultúrára és megőrzi mindazt ami értékes számára. Nem számít hogy használt, kopott vagy felületkezeletlen számára többet ér mint bármelyik újszerű bútor. Előtérbe helyezik a természetes, és környezetkímélő megoldásokat. Így fordulhat elő hogy a wc-khez automatikusan szivattyúztatják a kútvizet illetve a tetőket beborítják napkollektorokkal (amit szintén támogat az állam). 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Amilyen görbén nőtt a fa, úgy vágták a szálát, ezáltal sokkal erősebb anyagtot kaptak, ami építésre kiválóan alkalmas volt. A gerendák közé agyagot tapasztottak és kisebb fával, náddal erősítették. Míg itthon általában földszintes vályogházak terjedtek el, a német parasztemberek a gerenda merevítéssel akár négyemeletes hihetetlenül tartós házakat is képesek voltak megépíteni.




 

 

 

 

 

 


 

Ez egy 600 éves ház és most kezdték el a felújítást. Az eredeti agyagot, felvizezik és újra felhasználják. Legújabb, teljesen új természetes fűtési módszert alakítanak ki. A vályogfalakba vékony csöveket építenek, amit szintén agyaggal betapaszolnak. A csövekben télen a meleg, nyáron a hideg vízet keringetik. Ezáltal télen olyan falfűtést alakul ki ami ha egyszer felmelegszik két nap alatt hűl le. Nyáron pedig a hűvös kútvizzel környezetkímélő hűtés alakítható ki.

Kedvencem volt ez a kb. 70-80 éves teljesen natur fenyőfa ajtó:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otletbutor.blog.hu/api/trackback/id/tr242161899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása