Oszd meg másokkal

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Ötletbútor

Ötletek... bútorok. Együtt, és külön - külön. Avagy design, lakberendezés, bútorkultúra elsősorban faipari szempontból. Hazai, külföldi és saját példák, ötletek alapján. Ma már nem lehet tagadni más anyagok térhódítását, jelenlétét, így előfordulnak kombinált és a fa alapanyagtól elrugaszkodott bejegyzések is. Az Ötletbútor blog bútorvásárlási szokásokra, lakberendezési trendekre, megoldásokra adhat alternatívát az érdeklődök számára. Faipari szakmai véleményezés, pozitív és negatív példákkal. Új ötletek új bútorokkal...

Utolsó kommentek

2010.12.27. 20:23 Ötletbútor

Csomagolás helyett

Minden évben karácsonykor számomra a legizzasztóbb pillanat a csomagolás. Az órákig tartó harcot a celluxszal inkább nem részletezném. Az eredmény általában valami gyűrött, ajándékra korántsem hasonlító borzalom: 

 

 

 

 

 

 

 

Az öcsém viszont nem szívbajos, még engem is túltesz csomagolásdesignban: 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

Na ezt untam meg amikor úgy döntöttem hogy dobozolok egyet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 
 

A fafaj kőris, átlagosnál jobban megcsiszolt a fafelület, minden egyéb felületkezelés nélkül. Élek gérbe vágva, az oldalalakat egy anyagból egymást követve vágtam ki, így a szálirány követi egymást. Egy kicsit nagyra sikerült a méretezés így a tető keresztirányba a levegő párájától és az anyagot ért hőmérséklet különbség miatt (műhelyből szobába) kicsit elmozgott (kb. 1mm növekedés szélességben). A szobában lévő nedvesebb és a műhelyben lévő szárazabb levegő már ennyit számíthat. Ezért készülnek a tömörfa ajtók betéttel vagy furnérozva.

 

4 komment

2010.12.23. 23:17 Ötletbútor

Absztrakt kőrisfából

Szakmai szempontból ez az "izé" egy gyönyörűség. A mai korszerű ragasztók lehetővé teszik hogy a tömörfa alapanyagok szélesbítő toldásával akár ilyen hajmeresztő alakzatokat is létrehozzunk. A komoly kihívás nem is igazán a ragasztás, hanem a találkozási pontok összehozása és becsiszolása. Persze öt tengelyes CNC-vel ma már elég sok minden megoldható. A fafaj kőris.

Forrás:josephwalshstudio.com

Szólj hozzá!

2010.12.22. 20:55 Ötletbútor

Háttámla íves szegmensekből

Címkék: szék pad

Forrás:rupertdesigns.co.uk

Szólj hozzá!

2010.12.20. 19:42 Ötletbútor

Kettőt egy csapásra

Címkék: natúr baba és gyerekbútor szék pad

Hiperaktív nagymamák és unokáik elaltatása gyorsan, egyszerűen:) Egyébként hihetetlen praktikus, mert egy bölcső sosem működik magától így mindig ott kell lennünk és mozgatnunk kell, hogy a hinta funkció gyakorlatban is működjön. Viszont ennél a terméknél miközben a kismama pihen, azt a baba is élvezni fogja. Öröm a babának öröm a mamának. Azért egy bio felületkezelés nem ártana. Bár megjegyzem van olyan természetes viasz ami ilyen fényesre is felpolírozható, de ez most éppen nem az.

Forrás:finewoodworker.com

Szólj hozzá!

2010.12.18. 18:20 Ötletbútor

Hudson hétvége

Címkék: dióbútor alapanyagárak

Aki szereti a természetesen sötét (vagyis nem pácolt) főként európai és amerikai dió anyagokat mindenképpen ajánlom Hudsonék terméketi. Darth Vader is elismerően szólna szinte annyira a "sötét oldalon" állnak. Bár nem láttam árakat de ezek a bútorok nem az átlagos árkategóriában mozognak. Egytől egyig tömörfa, hossztoldások nélkül. A felfűrészelt rönk minősége és méretei ilyen keresztmetszetekben: 50-120mm-es vastagság, valahol kb. 700mm-es szélességben és négy-öt méteres hosszban nagyon magas alapanyag árt jelent. Az első képen látható diófa asztal alapanyag köbméterenkénti ára elérheti az 8-10 szeresét is az itthoni átlagos beszerzési ártól. Húsz évvel ezelőtt néhol még nálunk is elterjedt volt kitermelésre váró de még lábon álló rönkökre való egyenkénti licitálás, melyekből főként furnérok készültek. Németország, Ausztria területein még találkozhatunk ilyenekkel, ahol az extra minőségű rönkökre igen komoly pénzeket kifizetnek a megrendelők. Akit érdekelnek a diófa termelése, feldolgozása, árai itt tud még tájékozódni a témában. Hozzátenném hogy a hazai árak sem olcsók, az átlag 220-360 ezerig terjed, de nem ritka Budapest környékén mennyiségtől és minőségtől függően a 450-550 ezres köbméterenkénti listaár. Hogy nem beszélek a levegőbe mutatok rá példát is. Viszonyításként mondanám a különböző fenyők 70-150 ezerig terjednek nagy átlagban.

A végén egy kis önreklámmal zárnám a sort (úgysem volt még nagyon:) évek óta az említett piaci árak alatt tudunk beszerezni a diófa alapanyagot. Így fordulhat elő, hogy megrendelőink dióbútoraikat hasonló áron vihetik haza, mint mások máshol a fenyő vagy bükk bútoraikat.

Forrás:hudsonfurnitureinc.com

 

2 komment

2010.12.17. 23:42 Ötletbútor

Egyszerűen natúr

Címkék: modern ágyak natúr

Szolid, természetes, tiszta...
Szeretem a modern ágyakat mivel elkészítés szemponjából gyakran végtelenül le vannak egyszerűsítve. Szerintem a minimál stílust is asztalosok találták ki, hogy ne kelljen annyit faragni, íveket csiszolgatni, csapolgatni stb.. Csak a nagy összefüggő felületek, esetleg egy két léc összeragasztva, amúgy meg minden sima és egyenes:)

Forrás:andesinternational.com

Szólj hozzá!

2010.12.16. 20:55 Ötletbútor

Csipkézett fémláb

Címkék: ötletes asztalok

Egy újabb virágos bútor: fém lábak virág csipkével. Mondanom sem kell ez már messze van a kézi munka művészetétől, cserébe viszont megkapjuk azt a kis pluszt amitől a termék korántsem lesz hétköznapi, és unalmas. 
Forrás:trendir.com

Szólj hozzá!

2010.12.15. 20:41 Ötletbútor

Virágos felületek

Otthonok üde színfoltja lehet egy egy ilyen froralartla festett bútor. Tiszta fehér alapra helyezve színte az arcunkba csap a egyszerű ámbár élénk természetesség. Egy csokor virágos bútor nem csak nőknek.

Forrás:floralartla.com

2 komment

2010.12.13. 07:55 Ötletbútor

Színesbe öltöztetve

Ilyen se volt még itt az ideje hogy legyen.

Forrás:parmarandparmar.com

Szólj hozzá!

2010.12.11. 07:17 Ötletbútor

Dióhéj sofa

Címkék: kanapé bútordesign dióbútor

Forrás:decomodes.com

Szólj hozzá!

2010.12.10. 08:01 Ötletbútor

Finom ívek

Címkék: elegancia

Finom ívek, karcsú elemek. Elegancia mindenekfelett.

Forrás:lotushome.hu

 

2 komment

2010.12.09. 00:00 Ötletbútor

Sétáltass sámlit!

Címkék: egy kicsit érdekes

Gondolkodtam vagy öt percig mégis mi fenének kötél a résekbe. Aztán megláttam az alsó képet és egyből leesett, egyben nagyot koppant is. Itt egy animáció az összeépítéséről. Értem én hogy designer vagyok meg eltökölök vele iksz órát hogy működjön is, de mi értelme? Mert ha összehajtható lenne akkorára, hogy belefér egy táskába majd postán sorban állás közben előkapom és elüldögélek rajta az úgy teljesen korrekt. De így?

Forrás:yoav-reches.com

 

2 komment

2010.12.06. 20:54 Ötletbútor

A kézi munka szépsége

Forrás:design-klub.com

 

2 komment

2010.12.03. 07:00 Ötletbútor

Dohányzóasztal tárolási lehetőségekkel

Amit már többször is látott mindenki: dohányzóasztal fiókkal, ajtóval és polcokkal, vagy nyitott és polcokkal. Amit talán láttak már páran: kifordítható fiókú dohányzóasztal. Amiről eddig csak álmodoztak páran: teleszkópos asztaltetős liftezős dohányzóasztal.

Forrás:freshome.com

 

 

Szólj hozzá!

2010.12.02. 20:05 Ötletbútor

Piknikezzünk!

Címkék: modern kerti bútor

Joggal nevezhető az intelligens designkultúra részének ez a kültérbe tervezett modern formavilágba átültetett hagyományos kerti piknikező. A fehérre festett acél lábak kivédik a sokszor elkövetett baklövést, miszerint fát nem tervezünk földre mert idő előtt tönkre megy. Nagyvárosi parkok ideális tárgya lehetne. Következő választáson arra a pártra szavazok aki vállalja, hogy lecseréli az összes pirosra festett, földbe ásott beton lábazatú szoci padot egy ilyesfélére. Lehet csatlakozni:)

Forrás:contemporist.com

 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása