Oszd meg másokkal

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Ötletbútor

Ötletek... bútorok. Együtt, és külön - külön. Avagy design, lakberendezés, bútorkultúra elsősorban faipari szempontból. Hazai, külföldi és saját példák, ötletek alapján. Ma már nem lehet tagadni más anyagok térhódítását, jelenlétét, így előfordulnak kombinált és a fa alapanyagtól elrugaszkodott bejegyzések is. Az Ötletbútor blog bútorvásárlási szokásokra, lakberendezési trendekre, megoldásokra adhat alternatívát az érdeklődök számára. Faipari szakmai véleményezés, pozitív és negatív példákkal. Új ötletek új bútorokkal...

Utolsó kommentek

2010.08.16. 21:35 Ötletbútor

Vélemény az www.asztalos-info.hu-ról

Körülbelül nyolc hónapja vagyunk beregisztrálva a www.asztalos-info.hu-n.
A kezdeményezés egészen kíváló. Az oldal épület - bútor asztalosokat és kárpitosokat kínál az érdeklődők számára. Pár soros bemutatkozás mellet az adatok kitöltésére van lehetőség. A megrendelők árajánlatokat kérhetnek a mesterektől (már aki persze az). Megadhatják a termék fajtáját, a ráfordítandó pénz mértékét, a teljesítés idejét és a szállítás helyszínét. Egy ajánlatkérésről minden regisztrált szakember kap levelet. Aki akar felveheti a megrendelővel a kapcsolatot, mivel email és telefon elérhetőséget is meg kell adni ajánlatkéréskor. Nyolc hónap alatt kb. 25-30 árajánlatot küldtem el. Bevallom lehetett volna több is. Ennek különböző okai voltak. Az egyik a távolság és a munka értéke közti összefüggés. Gyakran vannak elsősorban budapesti kisebb megrendelések amelyeket (egyáltalán) nem érdemes elvállalni. A szállítási költség komolyabb tényező lenne az ajánlatban, mint maga a munka. Mivel vidéken van a műhelyünk (Pesttől 60 km-re) a szállítást nem csak egy szimpla hozom viszem-nek kell értelmezni. Általában legalább fél nap munkaidő és minimum két ember munkadíja (olyan bútor alig van ami nem két emberes) + üzemanyag. A másik ok az a lehangoló jelenség amikor beírnak egy ajánlatkérést és a jelzett keret jóval alatta van az elkészíthetőségi érték alatt. Találni olyat is ami az anyagköltséget vagy még azt sem fedezi. Ez két dologra világít rá. Az egyik: a nagybútorgyártó és lakberendező cégek rászoktatták az embereket az olcsóságra. Persze minőségből majdnem nulla mindegyik, de ez úgy látszik nem számít. A vásárló részéről a kérdések csupán ezek: "van? és mennyiért?" és már vihető is a bútor.
A másik: a feketéző, sufni asztalosok. Kiszámolják, megveszik, leszabatják, összelamellozzák, összecsavarozzák, beépítik, a pénzt beszedik. Alkalmazott ha van szintén feketén dolgozik. A szavak amik zavarba hozzák őket: számlatömb, garancia, minőség, korrektség. Persze, hogy olcsóbb lesz, mint az aki gépparkot tart fenn, fejleszt, bejelentett alkalmazottjai vannak és ezzel családokat tart fenn, valamint még a nyereségéből is leadózik.
Ezek a jelenségek a legkomolyabb gondjai a magyar faiparnak.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://otletbutor.blog.hu/api/trackback/id/tr512226571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

száradafa · http://muzsiattila.blogspot.com/ 2010.08.28. 06:37:51

Ezzel én is egyetértek. Viszont a korrektségem odavitt, hogy az állam felé eladósodtam az alkalmazottaim fenntartása miatt és két éve fekete munkákból perkálom vissza az adósságot kamatokkal együtt. Csak a baj az, hogy amíg a víz szerelő bujkálhat egyik megrendelőtől a másikig, nekem egy műhelyem van, ahol évente többször is ellátogatnak mindenféle ellenőrök. Úgyhogy nem tudom, mi a teendő?

Ötletbútor · http://otletbutor.blog.hu/ 2010.08.28. 17:07:55

@száradafa: Ez elszomorító és sajnos nem ritka jelenség máshol sem. Én is ismerek nem egy asztalost akinek nincs más lehetősége. Arról nem is beszélve hogy talán nincs is az országban olyan alkalmazott vagy vállalkozó aki ne minimálon lenne bejelentve. A legfőbb oka ennek amit már boncolgattam a posztban is "a nagybútorgyártó és lakberendező cégek rászoktatták az embereket az olcsóságra". Beleégett mindenkibe az a tudat hogy a fabútor olcsó és mivel elég jól elvagyunk látva külföldi tömegtermékekkel a sok kicsinek nincs más lehetősége mint végtelenül olcsóvá válnia különben nem marad a piacon. Ez pedig odavezet hogy se járulékra se adóra nem marad már a nyereségből. Igen ismerős a probléma. Németországban alig találni asztalosokat szinte csak nagyobb cégek vannak. Kis műhelyes garázsasztalosok nem léteznek. Ott ez a fajta tisztulási folyamat már lejátszódott. Az marad fenn aki tud.
süti beállítások módosítása