Html

Oszd meg másokkal

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Ötletbútor

Ötletek... bútorok. Együtt, és külön - külön. Avagy design, lakberendezés, bútorkultúra elsősorban faipari szempontból. Hazai, külföldi és saját példák, ötletek alapján. Ma már nem lehet tagadni más anyagok térhódítását, jelenlétét, így előfordulnak kombinált és a fa alapanyagtól elrugaszkodott bejegyzések is. Az Ötletbútor blog bútorvásárlási szokásokra, lakberendezési trendekre, megoldásokra adhat alternatívát az érdeklődök számára. Faipari szakmai véleményezés, pozitív és negatív példákkal. Új ötletek új bútorokkal...

Utolsó kommentek

2011.02.26. 23:31 Ötletbútor

Matthew Hilton hétvége

Címkék: modern egy tervező hétvégéje

Konstruktív modern bútorok Matthew Hiltontól. Bár az I gerendára hajazó valamit nem igazán értem. Még arra sem lehet rájönni képről, hogy asztal e vagy szék, de a raklapdesign megjelenése óta már nem lepődök meg ilyeneken. Viszont nem értem hogy van ez, valahogy mindig diófás tervezőkbe botlok bele. Nem tudom eldönteni hogy csak rajtam múlik e a dolog, -feltételezvén azt hogy csak a dió bútorokon akad meg a szemem- vagy elterjedt az a jelenség, hogy mindenki aki kicsit is odateszi magát design terén szinte csak dióban gondolkozik. Alig látni már juhart, cseresznyét, bükköt. Tölgy még úgy ahogy, kőrisbe is nagyon ritkán bele lehet botlani. De azt hiszem kezdenek teljesen kikopni régi faanyagok a divatból. Hódít a wenge, zebrano, egyéb egzóták, kétszer késelt mogyoró színű furnérok és a festett mdf lapok. Fenyőből például egyáltalán nem találni modern tervezőt. Pedig most már olyan felületkezelési eljárások vannak amivel teljesen más hatást lehet kiváltani az eredeti felülethez képest. Szerintem lehetne ütős modern bútorokat készíteni fenyő vagy nyárfa félékből is. Tömör fa bútornak nem igazán nyerő lakkozva, mivel legtöbbjük puhább, így könnyen megsérül vagy benyomódik a felület. Furnérosban biztos lenne bennük lehetőség. Itthoni felhasználásban jelen vannak ezek az anyagok, de alig találni olyan megrendelőt aki modernben gondolkozik és ne diófából vagy wengéből vagy valami egzóta furnérosból. Például egy vörösfenyő minimál konyha enyhén fehérre halványítva (vízszintes rajzos erezetű, ajtók egy anyagból kivágva etc..) lehet meghökkentő lenne mindenki számára. De gondoljunk csak bele véletlenül nem pont erről szól már manapság a modern designkultúra? Hatalmas kontrasztok, látványos formák, arcodba vigyorgó zömök testes bútorok, innovatív megoldások. A lényeg a sokkolás. Egy újdonság láttán nekem néha olyan érzésem van mintha kaptam volna egy pofont, de mire észhez térek azt veszem észre már meg is kedveltem az adott dolgot. Ránéznénk az említett vörösfenyő minimál konyhára és elsőre lehet tényleg valami zavaró beütne az agyunkba: vidéki stílusú anyag és minimál design? Talán kicsit le is fagynánk (#!!?##??) aztán egy csettintés után: "Ez tök jó ilyet még nem is láttam." Nem tudom ki hogy van vele, de én látok benne fantáziát.

Szegény Matthew Hiltonról szinte semmit nem szóltam, de inkább beszéljenek helyettem az ötletei és a képek.

Forrás:plusmood.com   matthewhilton.com  dezeen.com  bonluxat.com

Szólj hozzá!

2011.02.22. 17:37 Ötletbútor

Gardrób folyosóra

Címkék: gardrób tölgybútorok nálunk készült

Ismét egy "nálunk készült" bejegyzés. A munka majdnem pontosan egy éve készült egy kedves régi ismerősnek. Adott volt egy folyosórész ahova a megrendelő először ikeas szekrény sort rakatott. Majd pár év után -megunva a mogyoró színű fenyő egyhangúságát-, egy komplett beépített gardróbszekrénysort rendelt tőlünk koptatott tölgy frontfelülettel. Szinte mindegyik kiosztásba került gardróblift (igen, létezett az a kabát és blúz mennyiség ami elfért benne, nem üresen áll a szekrény:) így a belső terek a legoptimálisabban lettek kihasználva. A fiókok természetesen (csakis) Blum fékezett fiókteleszkópokkal készültek. Bár nincs róla képem, de érdekességként megemlítem hogy lábazatban is fiókok vannak, melyek push open-es megoldással nyithatóak. Az ajtókra őshonos magyar növények képei kerültek. A tervezés és a kivitelezés is egyaránt műhelyünkben, készült. Egész pontosan nagybátyám keze alatt.

2 komment

2011.02.17. 21:33 Ötletbútor

A smile ágy

Címkék: ágyak

Ha valaki nem asszociálna elsőre a bejegyzés címére itt egy kis segítség.

Forrás:elitechoice.org

Szólj hozzá!

2011.02.15. 21:51 Ötletbútor

Fűcsomót asztalba

Címkék: ötletes felettébb érdekes agyam eldobom asztalok dióbútor

Kis gondozással fenntarthatunk asztalunkban egy szelet természetet a kertünkből vagy a közeli parkból. Bátrabbak vakonddal is próbálkozhatnak:)

Tervező: Emily Wettstein

Forrás:theaugmenteam.com

Szólj hozzá!

2011.02.14. 21:56 Ötletbútor

Valentin napi ötlet: az udvarló pad

Címkék: szék pad

Valentin napos bejegyzésnek tartogattam ezt a kimondottan szerelmeseknek való S alakú padot. Anno egy filmben láttam ilyet, sajnos a film és a sztori nem maradt meg, viszont ez a remek bútor annál inkább. Néha van ilyen hogy filmnézés közben megakad a szemem egy-egy különlegességen és akkor aztán megy a visszatekergetés, és gyakran nem a filmben elhangzott poén kedvéért. Ez van, szakmai ártalom. De a ruhaboltban is előbb nézem meg a bútort mint a ruhákat:)))

Forrás:encoredecorblog.com  

cyan-teak-furniture.com

charlestongardens.com

Szólj hozzá!

2011.02.12. 10:17 Ötletbútor

A béke asztal(os); George Nakashima hétvége

Címkék: íróasztal natúr agyam eldobom egy tervező hétvégéje dióbútor faanyagokról

George Nakashima (1905-1990) nem mindennapi "faművész" volt. A 20. századi asztalosipar talán legismertebb alakja, amit sajátos ízlésvilágának köszönhet. Önálló stílust teremtett, egy olyat ami a mai napig kedvelt és kiemelt a többi stílus mellett. A faanyagot megpróbálta a természet adta formában bútoraiba kölcsönözni. Így lettek stílusjegyei a különböző fahibák: repedések, göcsök vagy éppen a kéreg nélküli fa élek alkalmazása. Kedvenc anyaga a fekete dió volt. Jellegzetessége az egy anyagból készített hatalmas táblák, tetők, asztalok, melyek akár elérték az egy méteres szélességet is.
Hitt a világ békéjében, ugyanakkor reálisan látta a valós viszonyokat. Nagy álma volt a hét kontinens mindegyikére egy-egy béke asztal készítése és elküldés. Ezzel szerette volna jelképesen az egymással szemben állókat egy asztalhoz ültetni. Az asztal méretei 3,6x3,6m. Különlegessége hogy két 1,8m széles egyben felfűrészelt fekete dió pallóról van szó melyet egymás mellé épített a mester. A világon három van belőle New Yorkban, Moszkvában, és az indiai Auroville-ben. Jelenleg most készül belőle a negyedik Dél-Afrikába.


"Bútorainak újdonsága abban áll, hogy azok nemcsak funkcionálisan jól használhatók, szemre tetszetős alakúak, hanem ezeken túl, vagy talán ezek előtt elsősorban alapanyagaik megválasztásával, anyagszerűségével, színével, mintázatával, sok esetben megőrzött természetes formájával olyan érzelmi többletet nyújtanak a bútorok használóinak, amire más, átlagos bútorok nem képesek." Orosz Péter:Könyv a dióról

Tovább is van mondjam még?:)

Szólj hozzá!

2011.02.11. 23:31 Ötletbútor

Fehér és fa kontraszt

Címkék: modern minimal nappali

Nappali keverve. Egyre inkább lejár a színazonos bútorok kora. Fehér vagy egyéb világos és a természetes fa felületek kontrasztban nagyon jól mutatnak egymás mellett. Nekem speciel tetszik mindkettő, hogy a korpusz világos és a front fa, vagy éppen fordítva a fahatású (általában furnér) korpuszra -mint ahogy képeken is látszik- egy fehér vagy egyéb világos festett front felület kerül. Egyébként az hogy festett ez csak a felhordott anyag jellegére utal, vagyis hogy festék kerül a felszínre. Ugyanakkor a felhordás még véletlenül sem festve készül és most ezalatt a klasszikus ecsetelős módszert értem. Egy magasabb nyomású szórópisztolyon keresztül történik a rétegek felvitele hasonlóképpen mint az autó festésnél. Ezeknek lehet többféle változata pl. fényességet tekintve: matt , selyem, magas.
Sajnos többnyire kevésbé karcállóak, illetve használattól lepattogzódhat a fiókok vagy ajtók éléről. A legjobb karcálló (magasfényű) festett frontfelületeket autólakkal fújják le a színező festés után. Ezek tartósabbak, sajnos az árában is meglátszik. 

Forrás:europeancabinets.com

Szólj hozzá!

2011.02.08. 21:20 Ötletbútor

Feketén fehéren

Van aki feketén fehéren szereti.
Forrás:homesresult.com

Szólj hozzá!

2011.02.08. 00:07 Ötletbútor

Fiókos tornyok tömör fából

Forrás:kay-stemmer.com

Szólj hozzá!

2011.02.03. 22:40 Ötletbútor

Naplopóknak teljes (keleti) kényelem

Címkék: hajlított anyagok

Na most van az amikor úgy érzem kéne egy ilyen és nem tudom elkészíteni. Innen nézve egészen kényelmesnek tűnik. Ha esetleg valakinek van ilyenje, vagy látott már ilyet, vagy látott már olyan embert aki látott már ilyet, kérem jelezze. Kipróbálnám.

Forrás:bestchairsdesign.blogspot.com

Szólj hozzá!

2011.02.02. 18:38 Ötletbútor

Az egyszerűség jegyében III.

Címkék: egyszerűség jegyében

Mindennapi betevőnk elfogyasztására.

Forrás:passz

Szólj hozzá!

2011.02.01. 20:48 Ötletbútor

Minimál fából

Címkék: modern minimal nappali

Nem tudom ki hogy van vele, de az én tapasztalatom az, hogy aki itthon minimálban gondolkodik általában mellőzi a tömörfát. Dekoros, laminált vagy festett felületekkel megy a harc, gérbe vágott bútortestek és finom élek adják a bútor teljes díszítését. Hatalmas síkokat próbál mindenki összeépíteni különböző lapanyagokból. De a minimál lényege pont az anyag esztétikai értékének kiemelése nagy összefüggő felületeken legalapvetőbb geometriai formákból kialakítva. (kör, négyzet, téglalap, ívek nélkül) Ezért nincsenek profilok, minták, hogy még véletlenül se terelje el a figyelmet a lényegről: az anyagról és a tiszta felületről. Értem én, hogy szép az a dekoros felület, meg frankón csillog a furnéron a magasfényű. De valahogy nálam az igazi minimál tömör fából van. Nincs is szebb mint egy jól kipihentetett szép rajzos, széles anyag. Ráadásul amellett hogy tartósabb, sokkal könnyebb vele dolgozni, javítható, pótolható. Valahogy itthon ennek nem látni divatját. Forrás:nest.co.uk

 

4 komment

süti beállítások módosítása