Html

Oszd meg másokkal

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Ötletbútor

Ötletek... bútorok. Együtt, és külön - külön. Avagy design, lakberendezés, bútorkultúra elsősorban faipari szempontból. Hazai, külföldi és saját példák, ötletek alapján. Ma már nem lehet tagadni más anyagok térhódítását, jelenlétét, így előfordulnak kombinált és a fa alapanyagtól elrugaszkodott bejegyzések is. Az Ötletbútor blog bútorvásárlási szokásokra, lakberendezési trendekre, megoldásokra adhat alternatívát az érdeklődök számára. Faipari szakmai véleményezés, pozitív és negatív példákkal. Új ötletek új bútorokkal...

Utolsó kommentek

2010.12.18. 18:20 Ötletbútor

Hudson hétvége

Címkék: dióbútor alapanyagárak

Aki szereti a természetesen sötét (vagyis nem pácolt) főként európai és amerikai dió anyagokat mindenképpen ajánlom Hudsonék terméketi. Darth Vader is elismerően szólna szinte annyira a "sötét oldalon" állnak. Bár nem láttam árakat de ezek a bútorok nem az átlagos árkategóriában mozognak. Egytől egyig tömörfa, hossztoldások nélkül. A felfűrészelt rönk minősége és méretei ilyen keresztmetszetekben: 50-120mm-es vastagság, valahol kb. 700mm-es szélességben és négy-öt méteres hosszban nagyon magas alapanyag árt jelent. Az első képen látható diófa asztal alapanyag köbméterenkénti ára elérheti az 8-10 szeresét is az itthoni átlagos beszerzési ártól. Húsz évvel ezelőtt néhol még nálunk is elterjedt volt kitermelésre váró de még lábon álló rönkökre való egyenkénti licitálás, melyekből főként furnérok készültek. Németország, Ausztria területein még találkozhatunk ilyenekkel, ahol az extra minőségű rönkökre igen komoly pénzeket kifizetnek a megrendelők. Akit érdekelnek a diófa termelése, feldolgozása, árai itt tud még tájékozódni a témában. Hozzátenném hogy a hazai árak sem olcsók, az átlag 220-360 ezerig terjed, de nem ritka Budapest környékén mennyiségtől és minőségtől függően a 450-550 ezres köbméterenkénti listaár. Hogy nem beszélek a levegőbe mutatok rá példát is. Viszonyításként mondanám a különböző fenyők 70-150 ezerig terjednek nagy átlagban.

A végén egy kis önreklámmal zárnám a sort (úgysem volt még nagyon:) évek óta az említett piaci árak alatt tudunk beszerezni a diófa alapanyagot. Így fordulhat elő, hogy megrendelőink dióbútoraikat hasonló áron vihetik haza, mint mások máshol a fenyő vagy bükk bútoraikat.

Forrás:hudsonfurnitureinc.com

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://otletbutor.blog.hu/api/trackback/id/tr32524431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanyi1980 2013.02.10. 20:32:52

Régóta golgozom már diófával (előbb amerikaival,most már európaival)de a szépsége mindíg lenyűgöz.Sajnos itt nem nagy divat a marás nélküli minimál stílus,ami a fa rajzolatát élethűen visszaadja,de megpróbálok ra tenni egy kísérletet és a mintatermembe készítek egy butort.(Természetesen olajozva,viaszolva). Kíváncsi lennék a véleményetekre,hogy egy vízszintes szálfutású Konyhaszekrénynél (ajtómag.72cm)milyen megoldást javasoltok arra,hogy az ajtó síkja megmaradjon.Köszi:Sanyi

Ötletbútor · http://otletbutor.blog.hu/ 2013.04.06. 11:54:31

Szia! Tömör fa ajtónál semmiképpen sem hagynám el azokat az alap szabályokat amiket szinte sosem lehet megkerülni. Ugye értem ezalatt a keretbetétes szerkezetet használatát ami a legjobban tudja kontrollálni a fa betét alakváltozásából adódó problémákat. Másik a furnér használata, pl. 72 cm-t már nagyon nem tudsz úgy elkészíteni csak fából hogy az megfelelően alaktartó és beszáradás kockázatától mentes legyen. Amennyiben egyáltalán nem szeretnél használni furnért pár dolgot tudok ajánlani: használj nagyon jól kiszárított faanyagot, megfelelő vastagságból dolgozz (tehát 2 colost sose vágd fel 1 colosokra, belül teljesen más a nedvesség és a feszültség a fában, ez visszaüthet, továbbá eleve növelném is a vastagságot a megszokottakhoz képest, ha lehet 25- 26 mm alatt nem ajánlanám de inkabb a felett 32mm-ig, ezek elég zömök ajtók lennének és a normál kivetöpántok sem működnek velük), illetve heveder kötés és fejelöléc amik még szóba jobetnek. Bár az utóbbi tuti be fog száradni. Táblásítás ugye szintén nagyon fontos. Csak ha minél több szegmensböl ragaszjuk össze elveszik a természetes rajzolat szépsége. Szóval nem egyszerű. Azért ha majd kíváncsian várom mit sikerül kitalálni.
süti beállítások módosítása